Image for Bezgove jagode

Bezgove jagode Sambucus Nigra

Bezeg spada v rod grmovnic ali nizkih dreves, ki rastejo po skoraj vsej Evropi. Cvetove in jagode uporabljamo za pripravo številnih napitkov in tonikov. Več podatkov o bezgovih jagodah najdete na tej povezavi.

Uživajte v organskih bezgovih jagodah, ki jih najdete v našem Sirupu iz bezgovih jagod.

Prepustite se zdravilnim lastnostim bezgovih jagod v vseh sezonskih časih.

Vse naše bezgove jagode izvirajo iz vzhodne Evrope. Jagode iz našega čaja Bezgove jagode in ameriški slamnik nabiramo na Madžarskem, jagode iz Bezgovega sirupa pa gojimo na Madžarskem in Poljskem.

 

Nabiranje samoniklih rastlin

Bezgove jagode so idealne za tovrstno nabiranje; rastejo namreč v izobilju, zato tudi vsakoletno nabiranje ne privede do izginotja njihovih rastišč. Naše bezgove jagode izvirajo iz južne Madžarske, kjer je industrija nabiranja samoniklih zdravilnih rastlin v polnem razcvetu. Nabiralci, pretežno romskega izvora, so ustanovili majhno zadrugo, ki združuje približno 30 ljudi. Vsako leto naberejo sveže jagode iz najrazličnejših rastišč na ekoloških zemljiščih. Sveže jagode takoj odpeljejo k tamkajšnjemu partnerju, kjer jih posušijo in nato izvozijo.

Nabiralci poleg bezgovih jagod naberejo tudi številna druga zelišča, med njimi bezgove cvetove in koprive, ki jih prav tako dodajamo v naše čaje in zeliščne dodatke. Z nabiranjem zelišč ali njihovih delov, ki zorijo v različnih obdobjih leta, si nabiralci lahko razporedijo delo in tako ustvarijo reden vir dohodka.

Zapomnite si, če boste nabirali bezgove jagode ali cvetove, jih pustite kaj tudi za divje živali - so namreč pomemben vir hrane za številne ptice selivke in manjše sesalce, kot so polhi in voluharji.

Images of Bezgove jagode